top of page

Adam na Torrens University v Brisbane

Adam v září vyrazil spolu se svou ženou Terezou do australského Brisbane. Adama tam čekalo studium Bachelor of Commerce na naší oblíbené univerzitě Torrens. Přečti si o tom, jak si pár zvykal na život v nové zemi.


Co tě vedlo k výběru Austrálie jako studijní destinace?

Již od dětství jsem v sobě měl vnitřního cestovatele a chtěl jsem se podívat nejen mimo Česko, ale i Evropu.  Po letech rozhodování mi zbývalo jen pár možností, kde bych chtěl hledat dobrodružství a potenciálně i nový domov. Nejdříve to bylo USA, zvažoval jsem i Kanadu. Koukal jsem na videa cestovatelů, četl blogy a bavil se s lidmi, kteří již měli nějaké cestování za sebou. Ve finále mě vždy všechny cesty dovedli k Austrálii a ze snu se stal plán. Postupem času už to nebyl jen můj plán, ale i partnerky, dnes manželky, tak jsme se pustili do příprav společně. Prodali jsme náš dům v Česku, auto přenechali rodině a vyrazili. Shodou náhod jsme měli jedno z nejlepších načasování, kdy se do Austrálie vydat.


Jaký máš rozvrh?

Rozvrh si můžeme jako studenti zvolit podle sebe, nebo dodržovat doporučený postup. U většiny předmětů si můžeme vybrat, zda-li chceme online nebo přímo v budově univerzity. Snažím se, abych měl předměty vždy osobně. Dodržuji doporučený rozvrh a s přehledem stíhám full-time práci i dělat assessmenty, u kterých nemám pocit, že je dělám, protože musím, ale protože mě baví, zajímají a jsou relevantní k mé budoucí kariéře. Je dobré, že mě za celé tři roky studia nečekají žádné zkoušky. Do školy chodím dvakrát týdně, v příštím studijním období budu docházet třikrát týdně. Mezi jednotlivými studijními období máme vždy tři měsíce volno.


Jak hodnotíš výuku ve škole?

Je to o hodně jiné, než jak jsem si představoval univerzitu. Máme maličké třídy o 10-15 lidech, žádné přeplněné haly. Každý student dostává individuální a přátelský přístup. Za zmínku stojí i obrovská rozmanitost kultur, třídy jsou často složené z lidí z celého světa a myslím si, že to samo o sobě je velmi obohacující. Výuka je soustředěna na maximální zaměstnatelnost studentů, kteří univerzitu dokončí. Mimo teorii přímo k oboru se zde učí klíčové dovednosti a kvality, které jsou pro moderní zaměstnavatele velmi atraktivní. Výuka je založená na systému, kde jako studenti nejdříve teorii nastudujeme sami a následně jí přímo v hodinách probereme. Všichni jsou tak připravení vést smysluplné diskuze a v průběhu si rozšiřovat vědomosti. Školní portál a aplikace je přehledná a je jednoduché s ní zacházet. Všechny studijní materiály jsou dostupné přímo v jednotlivých modulech a poskytnuty přehledným způsobem.


*Adam se po 3 měsících přesunul do Adelaide, kde pokračuje stejný kurz na stejné škole, jen změnil kampus :))


Jaký myslíš, že je největší rozdíl mezi školou v ČR a v Austrálii?

Myslím si, že se to moc srovnávat nedá. Na druhou stranu nemám s vyšším vzděláním v ČR zkušenost. Myslím si, že přístup na soukromé univerzitě zde v Austrálii v porovnání s VŠ v ČR je značně modernější a rozvinutější. Jsem si jistý tím, že kdybychom zůstali v Česku, neměl bych o studiu na vysoké škole zájem. Tady si myslím, že to bylo jedno z mých nejlepších životních rozhodnutí. Se střední školou se to srovnat nedá vůbec.


A co spolužáci?

Všichni jsou přátelští a nadšení poznávat jiné kultury, stejně jako my. Mnoho studentů v našem okruhu také přiletělo do Austrálie poměrně nedávno a všichni tak máme jedinečnou příležitost poznávat a učit se společně. Občas s dalšími studenty chodíme trávit den na pláži. 


Máte už nějaké oblíbené místo v Brisbane?

Na cestování zatím moc času nebylo, ale i tak máme pár míst, na kterých jsme byli...Těšíme se na výlety mimo město do přírody, ale zatím to bylo jen samé město a byli jsme se podívat pouze na Gold Coast, které je tedy nádherné. Viděli jsme taky Riverfire, což byl ten největší a nejdelší ohňostroj, co jsme kdy zažili.:)

Díky práci jsme stihli za ten měsíc projet značnou část Brisbane, hlavně kolem centra. Líbilo se nám na South Bank a City Beach - s pravou pláží u moře se ale srovnávat samozřejmě nedá. Jeden z našich prvních výletů byl na Mount Coot-Tha. Podívali jsme do tamních lesů a navštívili botanickou zahradu. Centrum města je krásně zelené a hlavně čisté - zvykli jsme si všude chodit bez bot! Acacia Ridge, kde bydlíme, už je pro nás skoro jako domov a cítíme se zde příjemně.


Jak se v Brisbane shání práce a ubytování?

Slyšeli jsme příběhy o lidech, kteří sebou neměli dostatečnou finanční zásobu a nemohli měsíce najít práci ani bydlení na delší dobu. Situace s prací je po pandemii Covidu stále o dost lepší než s ubytováním, které se potýká s těžkou krizí. Ve skutečnosti je to o štěstí a kontaktech, čemuž se ale určitě dá jít trošku naproti. Hodně pomáhá umět domluvit se bez problému anglicky, lidé obecně a hlavně zaměstnavatelé tu pak mají hned jiný přístup. Práci je také mnohem jednodušší sehnat s autem, což mě dovádí k dalšímu způsobu, jak se začátky v nové zemi dají usnadnit a tím je dostatečná finanční rezerva. Bydlení samotné není těžké najít, problém spočívá v tom kde, v jakých podmínkách a za jakou cenu. Pochopili jsme, že bez kontaktů je to tu velmi těžké a je důležité snažit se seznámit s co nejvíce lidmi a získat co nejvíce známostí hned od příletu, nejlépe ještě před.

 

Původní záměr byl najít si bydlení nejlépe někde v blízkosti Torrens, pak se pokusit najít si poblíž práci. Po několika návštěvách pobočky IP v Brisbane a vyřešením všeho potřebného papírování, záležitostí jako založení bankovního účtu a nabytí základních informací jsme byli připraveni začít osobně chodit po pracích s životopisem a ptát se. Cílem bylo co nejvíce ušetřit a omezit závislost na hromadné dopravě nebo potřebě mít auto.


Naše plány nabraly trochu jiný směr, když se nám přes známého otevřela možnost začít pracovat pro maličkou rezidentní / kurátorskou společnost přímo v centru města, která se stará o AirBnb, hosty a vše s tím spojené. Ve stejné době jsme dostali nabídku mít nádherný dům pro sebe s možností pronajímat ještě někomu dalšímu, což ve výsledku bylo za daleko nižší cenu, než bychom platili za malý pokoj v sharehouse v centru města s minimem soukromí. Měli jsme tedy na výběr: zůstat v centru a zajistit si nadějnou práci pro oba, nebo ušetřit peníze a přestěhovat se do daleko většího bydlení na klidnějším místě.


Nechali jsme si pár dní na promyšlení a výsledkem bylo rozhodnutí pořídit si auto a dojíždět z Acacia Ridge (kde máme domeček) autem jak do školy, tak i do práce. Je to zhruba 30-40 minut cesty a ceny benzínu jsou velmi nízké, navíc máme benefit, že jakékoliv cesty spojené s prací nám proplácí zaměstnavatel. Zjistili jsme, že to bylo to nejlepší rozhodnutí, které jsme mohli udělat. Bez auta tady žít opravdu nejde a myslím si, že si na to musí každý přijít sám. S tím, jak je tady všechno daleko, tak jen to auto otevírá spoustu dveří k možnostem, které jsou jinak zavřené. Potěšilo nás, že na auto, na které bychom si v ČR vydělávali rok si tady vyděláme za dva až tři měsíce pracování.



Jaký je zatím nejlepší zážitek v Austrálii?

Nejlepší zážitek byl, když jsme konečně vyřešili všechno papírování ohledně auta, našli si bydlení, zbavili se potřeby hledat práci a každý den se potýkat s nejistotou. Když jsme si zvykli na všechno nové a pochopili, jak to tu funguje, tak se vše zpomalilo a uklidnilo. Začátek byl brutální a to i s tím, že jsme měli obrovské štěstí a spoustu věcí značně jednodušší, než jiní studenti.


S čím vám pomohla agentura Information Planet?

Služba a pomoc IP pro nás byla klíčová od počátečních plánů v Česku až po náš samotný začátek v Austrálii, díky pobočce přímo v Brisbane. Často IP doporučujeme ostatním s podobnými plány jako jsou ty naše.


Jaké jsou Vaše plány do budoucna?

S příslibem sponsorshipu po dostudování od našeho zaměstnavatele a potenciálem k PR v příštích několika letech, jsme na dobré cestě. Bylo potřeba smířit se s tím, že je to běh na dlouhou trať. V budoucnu bychom rádi zůstali v okolí Brisbane, líbí se nám tu a nádherný Gold Coast je jen kousek cesty. Zatím jsme neměli možnost ani čas si moc užívat a někam se podívat, to se ale změní hned jak přijdou první prázdniny. V daleké budoucnosti bychom rádi pokračovali ve studiu. Já mám cíl stát se účetním a s praxí získat certifikaci CPA. Manželka se už nyní částečně podílí na řízení ostatních zaměstnanců v naší práci s cílem pomáhat businessu v budoucím růstu.




Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page