top of page

Jakub na odborné škole v kanadském Vancouveru

Náš milý Kuba odjel na začátku května do kanadského Vancouveru, kde studuje na oblíbené škole ILAC College - Diploma for Business Services.  Přečti si o jeho zkušenostech se studiem a životem v Kanadě po prvních 2 měsících. 


Co tě vedlo k výběru Kanady jako studijní destinace? 

Naděje, že si mohu splnit svůj sen (vycestovat za studiem) i v covidové době. Kanada jako jedna z mála zemí zůstala otevřená pro studenty i v průběhu pandemie a když jsem se to dozvěděl, byla to pro mě jasná příležitost. Dalším pozitivem je typ studia, který jsem si vybral. Umožňuje mi nejen zdokonalovat angličtinu, ale i naučit se něco o službách a pohostinství v americkém stylu. Nedocenitelná výhoda je i to, že tu mohu při studiu pracovat na poloviční úvazek.

 

Jak bys jednou větou popsal Vancouver?

Vancouver je město nabízející ohromné množství příležitostí, vřelé přijetí a krásnou přírodu. 

 

Jak hodnotíš výuku na škole? 

Škola je super, vyučující jsou velmi vstřícní a nápomocní, spolužáci z celého světa - fantastický, nebyl problém si vytvořit rychle nová kamarádství. Trávím s nimi spoustu volného času. :) Výuka mi dává smysl a jsem nadšený z hodin. Online výuka bývá občas monotónní a dlouhá, ale celkově se mi to líbí.


Vzpomínáš si na administrativu, která se pojila s odletem a přijetím na školu?

Administrativa šla celkem hladce a rychle, byl jsem až překvapený, že ani ne za 2 měsíce jsem úspěšně získal všechny potřebné dokumenty a povolení. Největší starosti mi dělal přijímací pohovor na školu a cesta do Vídně pro biometrické údaje do pasu. Byl jsem překvapený, jak rychle se mnou komunikovala jak škola, tak kanadské úřady pro vystavení víz. S vyřizováním všech záležitostí kolem života ve Vancouveru jsem neměl problémy. Telefon, bankovní účet, SIN, kanadské pojištění všechno šlo zařídit snadno a rychle. Lidi ve službách jsou tu ohromně vstřícní a příjemní. Je to 14 dní co jsem dostal první dávku očkování proti Covidu bez žádných problémů.



Co se ti zatím na Kanadě nejvíce líbí? 

Nejvíc se mi líbí dostupnost všech a pro všechny.  

Jediné, co pozoruji s úlekem, jak ten čas rychle letí. Tento týden jsem ukončil první ze čtyř výukových bloků. Stále mám co dělat. Jezdím tu na kole a baví mě tady objevovat všechny městské parky, pláže, kulturní místa a divokou přírodu kousek za Vancouverem.

 

Jak jsi sháněl ubytování a práci? 

Ubytování jsem si sháněl až po příletu do Kanady, měl jsem ohromné štěstí, protože se mi podařilo navázat kontakt s majitelem bytu, kde teď bydlím, a uskutečnit online prohlídku a uzavření smlouvy. Bydlím v nově zrekonstruovaném sdíleném bytě 20 minut od centra Vancouveru a nemůžu si to vynachválit, jak pozici, tak i spolubydlící, kteří jsou z různých koutů světa. Stejně jako ubytování, jsem hledal i práci na internetu a sociálních sítích. Prací jsem si vyzkoušel už několik: construction side, landscaping a práci v restauraci, kde jsem konečně spokojený. Překvapilo mě, jak snadno si tu lze sehnat práci.

 

Využil jsi služeb Information Planet, jak hodnotíš jejich práci? 

Information Planet mi ohromně pomohli. Pochybuji, že bych byl schopen vycestovat tak rychle a s jistotou, že mám všechny potřebné dokumenty. Vedení a příprava k odletu byla na vysoké úrovni. Oceňuji i transparentnost jednání, vždy se mi dostaly do ruky všechny potřebné informace. Moc děkuji Elišce, která se mi z Information Planet věnovala.

 

Díky moc a zdravím všechny do Česka :))


Jakub

 




Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page