top of page

Natálka na rok na střední v Norsku

NATÁLKA S NÁMA ODJELA STUDOVAT PROGRAM CLASSIC DO NORSKA. DĚLÁ ZÁVODNĚ BIATLON A PROTO PŘÁNÍ BYLY SEVERNĚJŠÍ OBLASTI, KDE BY MOHLA TRÉNOVAT. UMÍSTĚNA BYLA DO BERGENU K RODINĚ, KTERÁ BIATLON SAMA PRAKTIKUJE.


Splnilo Norsko tvá očekávání?

Já jsem odjížděla jen s myšlenkou poznat novou zemi a zkusit si to co nejvíce užít. A tato očekávání byla naplněna. Ze začátku to bylo těžké, i když jsem byla připravená na to, že se se mnou nebudou moc lidé bavit, docela mě to zarazilo. Neúplná znalost norštiny byl ze začátku velký oříšek, a tak jsem se často cítila více sama, než jsem doopravdy byla. Ale po prvním měsíci jsem začala skoro všemu rozumět a konečně jsem pocítila, že sem zapadám.


Jaký byl tvůj první den a rozkoukání se? Jak probíhá tvůj školní den?

Když jsem poprvé přišla do školy všichni už se učili. Nebyla jsem na oficiálním prvním dnu, protože zrovna probíhal příletový seminář v Oslu. Autobus měl lehké zpoždění, a tak jsem nestihla rozhovor s třídní učitelkou o mém studijním plánu. Nakonec mě ředitelka poslala s mojí hostitelskou sestrou na němčinu. Komedie nastala ve chvíli, kdy začali mluvit norsky a německy dohromady. Jelikož můj druhý jazyk je francouzština, nerozuměla jsem absolutně ničemu. :D Naštěstí si mě našla třídní a zbytek dne proběhl více méně hladce. Bolest hlavy se dostavila na konci dne, kdy jsem byla už úplně vyčerpaná a jediné, co jsem chtěla, bylo si jít lehnout. Jelikož v městě, kde bydlím není střední škola, dojíždím s ostatními dětmi 40 minut do vedlejšího městečka školním autobusem. I když se Vám to nemusí zdát, po ránu je to celkem výhoda, protože se můžete ještě rychle učit nebo si trochu zdřímnout.


Jak bys popsala místo, ve kterém žiješ? 

Větší vesnička v přírodě. To jsou slova, která se mi vybaví, když se podívám na Snåsa. Je to obrovská změna oproti Praze, ale upřímně se mi tu velice líbí a je to velmi přátelské a rodinné prostředí.


Jaký je tvůj (zatím) nejzábavnější zážitek? Co tě rozesmálo?

Je těžké říct jen jeden. Mám spousty zábavných vzpomínek s mojí hostitelskou rodinnou (tancování při sledování Mamma Mia, hraní deskových her, společné výlety do přírody, bruslení na zamrzlém jezeře...) Také mám skvělé vzpomínky na školní výlety, i na soustředění s biatlonovým klubem.



Co ti přijde na Norsku nejzvláštnější?

Je tu hodně věcí, nad kterými se pozastavuju, jako třeba: večeře kolem čtvrté odpoledne a na oběd jenom chleba, .. nebo odkládání batohů před vstupem do obchodu. “To je tu naprosto normální, proč by mi někdo něco kradl?”, byla odpověď mojí spolužačky, po dotazu, zda-li je to v pořádku.


Co tě nejvíc překvapilo?

Jak jsou tu lidi na sebe milí a hodní. To byl pro mě velký šok. Řidič autobusu na vás počká, i když má už být dvě minuty jinde, paní v obchodě se na Vás usměje a ochotně Vám poradí, průvodčí v přeplněném vlaku Vám ještě ukáže místo, kde máte stát, i když nemáte předem koupenou jízdenku. To bylo pro mne opravdu zvláštní.


Jaký je tvůj rozvrh? Máš nějaké zajímavé předměty? Mohla sis je vybrat?

Já jsem si vybrat nemohla, protože tady chodím do prvního ročníku střední školy, kde mají pevně daný rozvrh. Ovšem místo druhého cizího jazyku mám hodiny norštiny navíc se studenty z Ukrajiny. Jinak mám předměty jako tělesná výchova, matematika, angličtina, přírodní vědy, humanistické vědy, a studijní volno. Většinou jsou předměty dvouhodinové, díky čemuž den ve škole vždycky uteče strašně rychle. 


Co děláš ve svém volnu?

Hodně často čekám na autobus  :D Ale jinak čas trávím trénováním biatlonu společně s mojí hostitelskou rodinou a ostatními sportovci. První měsíc jsem se také byla často koukat na fotbalové zápasy moji mladší “sestry”. Večery trávím společně s rodinou v obývacím pokoji, kde si povídáme, koukáme na norské programy nebo mě učí plést svetr.


Chodíš do nějakého kroužku?

Není to vyloženě kroužek, ale chodím na společné tréninky biatlonového klubu a na tréninky hladkého lyžování. Jinak je tu spoustu akcí pořádané komunitou městečka, kam často chodíme s mojí rodinou.


Jaká místa jsi zatím navštívila?

Kdybych tu měla popsat vše byl by to velmi dlouhý seznam. Byla jsem na spoustě míst v mém kraji: Trøndelag, ale také jsem se podívala do měst jako: Oslo a Roros. Díky biatlonu už jsem se stihla podívat i do Švédska (Östersund, Vålådalen).



Jaká je tvá hostitelská rodina a spolužáci? Poznala jsi nějaké zajímavé lidi?

Já mám naprosto úžasnou hostitelskou rodinu. Měla jsem obrovské štěstí. Starají se o mě jako o vlastní a snaží se mi ukázat spoustu věcí tady v Norsku. Také se mi snaží co nejvíce pomoct s učením norštiny. Hodně jsem si sedla s mladší sestrou, se kterou se chováme, jako bychom opravdu příbuzné byly. Díky nim se tu cítím opravdu doma.


Mí spolužáci jsou velmi milí, ale neradí mluví anglicky. Díky čemuž mám ještě větší motivaci se naučit víc a víc norsky, abychom si mohli více povídat.


Jaká je zatím ta nejzvláštnější věc, co jsi v nové zemi ochutnala k jídlu/pití? :)

Rozhodně “Makrell i tomat”, což je makrela v konzervě naložená s rajčatovým protlakem. Moje sestra to miluje jíst pouze s chlebem, ale když jsem to ochutnala já, myslela jsem, že to vyzvracím. Jestli to budete chtít ochutnat, nezapomeňte s sebou zubní kartáček.





Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page