top of page

Systém vzdělávání na středních školách v USA

Vzdělávací systém v USA se liší stát od státu, pokusíme se však shrnout, jak obecně střední školy v Americe fungují.


Všeobecný přehled

  • Střední škola sama o sobě trvá standardně 4 roky a každý ročník se označuje jiným názvem - Freshman, Sophomore, Junior a Senior.

  • Celou dobu studia studenti sbírají kredity podobně, jako to funguje na našich vysokých školách. Po dosažení daného počtu kreditů dostanou studenti diplom o ukončení střední školy (High School Diploma).

  • Pokud je student zapsaný na standardní 4 leté studium, na každý rok mu vychází absolvovat 6-7 předmětů (záleží jaké požadavky má daný stát).

  • Velmi populární jsou AP classes (Advanced Placement). Tyto předměty jsou podrobnější a často je učí učitelé z univerzit, aby lépe připravily studenty na pokračující studium.

  • Na střední škole v USA efektivně fungují kvalitní sportovní týmy, ze kterých si potom prestižní univerzity mohou vybrat adepty na přijetí a získání sportovního stipendia, které se pohybuje v řádech deseti tisíc korun. 

  • Většina škol začíná na konci srpna a končí na začátku června.


Známkování na střední škole v USA 

Co se týče známkování v USA, používá se běžně A, B, C, D a F (failed - neprospěl). Písmenné známkování se pak odvozuje od procent, které učitel přiřadí za určitý test nebo úkol. Právě úkoly jsou na středních školách v USA velmi důležité a tvoří největší část konečné známky. Celkový prospěch a známky samotné mají velkou váhu, protože narozdíl od našich vysokých škol, v Americe jsou známky za celou dobu střední školy rozhodujícím faktorem při přijetí na univerzitu. O tom rozhoduje škála tzv. GPA, které se pohybuje od 1.00 - 4.00. Toto číslo je víceméně ekvivalentem našeho průměru známek, avšak skládá se z více faktorů.


Studenti musí absolvovat znalostní a inteligenční testy SAT, které ukáží, jak dobře jsou připraveni k dalšímu studiu. Pokud tedy student nemá sportovní výsledky, univerzity si své budoucí studenty vybírají na základě výsledků SAT. 


Systém vzdělávání v USA

Každý stát v USA má jiná pravidla a věkové rozdělení vzdělávacích stupňů. Obecně lze říct, že základní školu (Elementary School) začnou děti navštěvovat ve věku 5-6 let. Stejně jako u nás, děti po 5 letech studia nastupují na Middle School/Junior High, což je podobné našemu druhému stupni základní školy. Potom následuje střední škola - High Schoolkterá představuje 9.-12. ročník. Většina studentů pak dále pokračuje ve studiu na College či Univerzitě. 



Systém vzdělávání v USA

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page