top of page

Šárka o studiu v Dánsku

Šárka se ani trochu netají tím, že by si po půl roce stráveném na vysoké škole v Dánsku jen těžko zvykala na studium v Česku. Líbí se jí nejen forma studia, přístup vyučujících, ale také pořádek v ulicích a to, že všichni opravdu všichni za každého počasí jezdí na kole. Jestli vás zajímá, jak vypadá její běžný den, jak probíhá studium a jestli bylo náročné najít si v Dánsku práci, tak se začtěte do rozhovoru, který nám Šárka poskytla.


Jak zvládaš studium v angličtině? Zlepšuješ se?

Úroveň mé angličtiny než jsem přijela do Dánska byla C1. Vzhledem k tomu, že všechny hodiny jsou v angličtině a ve třídě máme spolužáky z celé Evropy, dokonce i spolužačku z Ameriky, myslím že se zlepšuji, obzvlášť v mluvené formě angličtiny.


Jaké je studium? Je to fuška?

Studium je a není náročné. Studuji Design, Technologie a Business, takže se jedná převážně o práci na počítači. Na jedné straně nemáme žádná kvanta učebnic a textů, která bychom se museli učit nazpamět. Většinou si udělám z hodiny pár poznámek, to je vše.


Na druhé straně taková práce na počítači zabere docela dost času a také máme různé projekty, na kterých pracujeme ve skupince 3 – 4 lidí, takže čas zabírá také scházení se i mimo školu, kde pracujeme na našem projektu.  Také jsem se zapsala na lekce intenzivní Dánštiny, které probíhají dvakrát týdně po 4 lekcích, každá má 45 minut. Probíhají na naší škole po vyučování od 16:00 do 19:00, takže jsme až do večera ve škole, ale za to naučit se nový jazyk to přece stojí:)


Co spolužáci?

V naší třídě máme 35 mezinárodních studentů z celé Evropy. Se spolužáky si rozumím a všichni jsou velmi ochotní vám pomoci, když si s něčím nevíte rady. Také se scházíme občas o víkendech na posezení v baru nebo třeba zajdem do místní zoo.


Popiš nám svůj běžný den...

Školu mám téměř každý den a to buď celý den od 8:30 do 15:30 nebo jen dopolední vyučování, které probíhá do 11:45. Ráno tedy vstávám okolo 7, abych se do školy dostala včas. Po dopoledním vyučování máme možnost jít na oběd do školní kantýny, kde si můžeme vybrat z velkého množství zeleniny a pak jsou tu většinou dvě hlavní jídla nebo již připravené sendviče. Já si většinou nosím své jídlo, protože je to levnější. Když nemám dánštinu, tak většinou doma relaxuji, dělám něco do školy a snažím se také uvařit si něco na další den. V pátek večer pak většinou chodíme s kamarády posedět do baru nebo si zatancovat. O víkendu se scházíme pak na projektech do školy, s kamarádkami na kafe do Studenthousu nebo když je hezky na posezení k fjordu. Také si občas zajdu zaplavat.


Jak jsi to měla s prací? Jak dlouho jsi hledala?

Chvíli mi trvalo, než jsem si zařídila vše potřebné a práci jsem si chtěla najít až po druhé zkoušce. Na začátku prosince jsem prošla několik klubů a restaurací a hned ten den jsem dostala dvě nabídky. Hned v prosinci jsem měla první směny v jednom z klubů a v druhém jsem zařala pracovat v lednu.


Kolik Tě stojí život v Dánsku?

Ubytování jsem na poměry v Dánsku sehnala celkem slušné. Jídlo je tu samozřejmě oproti Česku velmi drahé, a to o posezení na kávě nebo v restauraci na jídle ani nemluvím. Dánsko propaguje hlavně zdravý životní styl a tak většina sladkostí a dalších nezdravých věcí, je tu velmi drahá. Tabulka čokolády výjde většinou kolem 20dk (což je asi 70 Kč), takže pro milovníka čokolády jako jsem já, je to tu celkem složité! :D Naštěstí mi ale z domu posílají balíčky se sladkostmi, takže to nakonec není tak hrozné... :) Když ale tady nakupujete zdravě, tak vás to nepříjde zase tak draho.


Náklady se odvíjejí od toho, kam chodíte a co využíváte. Já si ráda zacvičím jen tak doma, jdu se projet na kole nebo si vyjdu na procházku, takže neutrácím za chození do fitness centra, které tu není zrovna nejlevnější. Jednou týdně si pak chodím zaplavat do bazénu. Samozřejmě když chcete chodit ve svém volném čase do barů a restaurací, je to velmi drahé. Proto si raději jdu posedět někam ven nebo se navzájem navštěvujeme.


Závěrem…

Rozhodně mého rozhodnutí odjet studovat do Dánska nelituji. Information Planet za mě vyřídila vše potřebné. Jejich služby jsou na velmi vysoké úrovni. Vřele doporučuji využít jejich služby všem, kteří chtějí odjet do Dánska s naprostým klidem.






Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page